Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Greenspan maakt balans op

17 sep 07

Een dag voor het Amerikaanse rentebesluit heeft de voormalige centralebankpresident Alan Greenspan alle aandacht naar zich toe getrokken.

Maandag verschenen in achttien landen zijn memoires, wat gepaard ging met een zeldzaam publiciteitsoffensief. Diverse media kregen de kans om met de inmiddels 81-jarige Greenspan te spreken.

De Republikein Greenspan is achttien jaar voorzitter geweest van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve (Fed). Begin vorig jaar ging hij met pensioen. Ben Bernanke werd benoemd tot zijn opvolger. Greenspan zat in de tussentijd niet stil en werkte behalve aan zijn memoires ook aan een reeks goed betaalde lezingen. In Nederland verscheen het boek van Greenspan maandag onder de titel 'Een turbulente tijd. Een leven in dienst van de economie' (Uitgeverij Balans).

In zijn tijd als Fed-voorzitter stond Greenspan bekend om zijn voorzichtige en lastig te doorgronden taalgebruik. De laatste tijd is hij echter een stuk helderder. Eerder dit jaar waarschuwde Greenspan al voor een mogelijke recessie in de Verenigde Staten en ook in zijn memoires neemt hij geen blad voor de mond. De inflatie kan op lange termijn oplopen en dat zou in de toekomst tot zeer stevige renteverhogingen kunnen leiden van tegen de 10 procent, denkt hij.

Greenspan was niet te beroerd om zijn memoires persoonlijk toe te lichten. De Britse kranten Financial Times, Daily Telegraph, de Amerikaanse krant USA Today en de zender CBS, allemaal kregen ze de gelegenheid de voormalige Fed-voorman te ondervragen. In de Financial Times van maandag liep hij vooruit op het rentebesluit van dinsdag. Greenspan vindt dat de Fed de rente nu niet te veel moet verlagen in verband met de inflatiedruk. Dinsdag zal de Fed onder leiding van Greenspans opvolger Bernanke vermoedelijk besluiten het belangrijkste rentetarief te verlagen.

Ook over de huizenmarkt, die bezig is af te koelen, heeft Greenspan heldere opvattingen. In juli gingen de huizenprijzen al omlaag en Greenspan sluit niet dat woningen nog goedkoper zullen worden. Prijsdalingen van tegen de 10 procent zijn mogelijk. De oud-Fed-voorman sluit zelfs niet uit dat het percentage boven de 10 procent zou kunnen komen.

Of de problemen op de huizenmarkt een grote impact zullen hebben op de Amerikaanse economie, is volgens Greenspan nog niet duidelijk. Tegenover CBS verklaarde hij dat de Amerikaanse economie krachtig genoeg is om de klappen op te vangen. Verder denkt Greenspan dat ook de kredietcrisis die door de problemen op de hypotheekmarkt is ontstaan zal overgaan.

In zijn memoires haalt Greenspan uit naar de regering van president Bush. De Amerikaanse inval in Irak was volgens hem "voornamelijk om olie" te doen. "Ik ben bedroefd dat het politiek niet uitkomt toe te geven wat iedereen weet: bij de oorlog in Irak gaat het vooral om olie", aldus Greenspan. De Amerikaanse regering zei altijd dat Irak werd aangevallen omdat het land massavernietigingswapens zou hebben.

Greenspan zegt verder niet te uit te sluiten dat de euro de belangrijkste reservemunt in de wereld wordt. Nu is de dollar dat. De Europese Centrale Bank heeft zich volgens hem weten op te werken tot een "mondiale economische kracht die serieus genomen moet worden".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief