Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overnamestrijd ABN Amro beleeft anticlimax in Rotterdam

20 sep 07

De tot nu toe spetterende overnamestrijd om ABN Amro beleefde donderdag een anticlimax.

Slechts een beperkt aantal aandeelhouders had de moeite genomen om naar Rotterdam af te reizen voor een vergadering over die overnamestrijd. Het leek erop dat alle betrokkenen zich al hebben verzoend met een overname van de grootste bank van Nederland door het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.

ABN Amro lijkt zelf ook niet meer te twijfelen aan een overname door het bankentrio. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zei tegen de aanwezige aandeelhouders (minder dan 5 procent van het totaal) dat het rivaliserende bod van de Britse bank Barclays "te laag" is. "We kunnen u niet vragen het verschil met uw portemonnee te dichten", zei Groenink.

Groenink liet weten geen beren op de weg te zien. Zo maakt hij zich geen zorgen over de financiering van het bod van het trio. Hierover onstond de laatste tijd onrust wegens de huidige krapte op de geldmarkt. Dat de Europese Commissie het consortium een stok tussen de spaken steekt, gelooft hij ook niet.

Volgens Groenink zullen de drie banken die ABN Amro straks inlijven, daardoor sterker worden. "Zij hebben synergievoordelen geschetst die zeker niet te ambitieus zijn." Zorgen die vakbonden uitten over eventuele extra ontslagen na een overname, deelt Groenink dan ook niet. "Na een initieel verlies van arbeidsplaatsen zullen de banken zich richten op een groeistrategie. En ze hebben daar goede redenen voor. Ze zullen ongelooflijk blij zijn met de onderdelen van ABN Amro", aldus de topman.

Toch stelt ABN Amro zich niet officieel achter het bod van het bankentrio. Groenink gaf aan "een bod dat de bank wil opbreken, niet te kunnen ondersteunen". In juli liet de bank een aanbeveling voor het bod van Barclays al varen. ABN Amro neemt officieel een neutrale houding in.

Naar alle waarschijnlijnlijkheid was het de laatste aandeelhoudersvergadering ooit van ABN Amro (anno 1824) als zelfstandig bedrijf. Maar veel gevoel voor het historisch moment was er niet. De stemming was gelaten, veel kritische vragen werden er niet gesteld. Zelfs beleggersclub VEB, vaak de luis in de pels van het bankbestuur, roerde zich nauwelijks.

Groenink maakte bij de start van de bijeenkomst wel een verwijzing naar de situatie waarin de bank verkeert. "Mogelijkerwijs is dit een heel bijzondere aandeelhoudersvergadering. Ik hoop dat beleggers vandaag bijeen komen om een eerbetoon te bewijzen aan ABN Amro, zijn 25 miljoen klanten en ruim 100.000 medewerkers. Zij moeten onder buitengewoon moeilijke omstandigheden hun werk doen", aldus de topman.

Na afloop van de bijeenkomst zei Groenink nog dat het "een triest gegeven" is dat dit mogelijk de laatste aandeelhoudersvergadering was van de bank als zelfstandig bedrijf. Over de geringe opkomst merkte hij op: "Vijfennegentig procent van onze aandeelhouders was er niet vandaag. Zij weten al lang van de hoed en de rand."

De toekomst van de bank ligt in de handen van de aandeelhouders, die tot begin oktober de tijd hebben om hun aandelen aan te bieden aan Barclays of het bankentrio. Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander willen ruim 70 miljard euro betalen, 10 miljard euro meer dan de rivaal.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief