Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Monniken Birma wijken niet voor dreiging leger

25 sep 07

Circa 100.000 mensen, onder wie naar schatting 30.000 boedhistische monniken, zijn dinsdag in Rangoon in Birma opnieuw de straat opgegaan om te betogen tegen het militaire bewind.

Ze trotseren daarmee in de belangrijkste stad van het land dreigementen van de militaire junta. Die waarschuwde onder meer via luidsprekers en via de radio dat militairen samenscholingen uiteen kunnen slaan.

Militaire voertuigen hebben zich opgesteld bij de Shwedagon-pagode. Dat nationaal symbool is het vertrekpunt voor tal van protestmarsen door de stad van vijf miljoen inwoners. In 1988
openden de militairen het vuur op betogers waarmee ze een massale opstand in bloed smoorden.

Veel monniken scandeerden vandaag 'democratie'. Zij droegen vlaggen met zich mee waarop een symbool uit de opstand van 1988 is te zien, een pauw. Anderen deelden afbeeldingen uit van de onder huisarrest levende oppositieleidster Aung San Suu Kyi en van wijlen haar vader Aung San. Die stond aan de wieg van een onafhankelijk Birma, maar werd vermoord in 1947, een jaar voor de onafhankelijkheid een feit werd.

Maandag waren er optochten in meer dan 25 steden. In Rangoon alleen al gingen 100.000 mensen de straat op. De militairen die het land sinds 1962 bestieren reageerden voor het eerst in vijf weken van demonstraties. Een generaal waarschuwde de monniken die de golf van verzet leiden, dat ze tegenmaatregelen kunnen verwachten indien ze zich niet aan de boeddhistische leer houden. De monniken zouden zich laten meeslepen door buitenlandse media.

De Amerikaanse president George Bush kondigt dinsdag in zijn rede tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nieuwe sancties aan tegen het militaire regime in Birma. De VS beogen specifieke maatregelen tegen topfiguren van het regime of
sleutelfiguren die de militaire heersers van dienst zijn. Zij en hun familieleden zouden bijvoorbeeld geen visa meer voor de VS krijgen.

In heel de wereld zijn oproepen aan de militaire heersers in hun nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw gedaan om terughoudend te blijven en een dialoog te zoeken met de oppositie. Peking drong dinsdag aan op stabiliteit in Birma en beklemtoonde dat China zich niet mengt in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten.

Volgens sommige waarnemers zou China dat in dit geval beter wel kunnen doen. De grote mogendheden China en India zouden zich met luide trom moeten scharen achter inspanningen van met name VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om de militairen onder druk te zetten, stelden dinsdag waarnemers van de International Crisis Group (ICG). De leden van de VN die enige invloed hebben op het regime in Birma moeten snel samenkomen en actie ondernemen om er het gevreesde verlies aan mensenlevens te voorkomen, aldus de ICG.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief