Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk richt 'Trots op Nederland' op

17 okt 07

Rita Verdonk, die uit de VVD-fractie is gezet en als eenmansfractie in de Tweede Kamer zit, richt een politieke beweging op met de naam "Trots op Nederland".

De beweging zal zich vooral bezighouden met maatschappelijke problemen als files, ouderenzorg, onderwijs, immigratie en integratie.

Verdonk, die in conflict kwam met de VVD en niet langer lid is van die partij, wil zich richten op die 99 procent van de Nederlanders, die geen lid is van een politieke partij. Ze wil "een platform bieden aan alle Nederlanders die zich niet vertegenwoordigd voelen door de Haagse bestuurderselite".

Afgelopen maandag kondigde Verdonk aan weg te gaan bij de VVD, nadat het VVD-bestuur haar had gedwongen te kiezen tussen haar Kamerzetel en het VVD-lidmaatschap. Het bestuur wilde een einde maken aan de situatie dat er in het parlement twee fracties van VVD'ers actief waren.

Voor Verdonk heeft steeds vastgestaan dat ze haar Kamerzetel niet zou opgeven. In de aanloop naar nieuwe Tweede Kamerverkiezingen wil ze met haar beweging problemen van burgers inventariseren en daarvoor gezamenlijk oplossingen zoeken.

Trots op Nederland wil zich niet afficheren als "links of rechts". "Het zal een brede volksbeweging worden, die zich zal richten op het pragmatisch benoemen en daadkrachtig aanpakken van de problemen waar de gewone Nederlanders mee worstelen", aldus Verdonk.

Het eerste initiatief is een website waarmee ze wil communiceren met de burger. Deze zal eind februari volgend jaar klaar zijn. Om de beweging te kunnen financieren, heeft Verdonk een stichting opgericht: Stichting Vrienden van Rita Verdonk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief