Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rol van de VN in de wederopbouw

18 apr 03 - Door Camelea Buys, Twan Huys, Willem Lust

Wat wordt de rol van de VN in de wederopbouw van Irak daar waar die in Afghanistan nog steeds niet van de grond komt.

De wederopbouw van Irak. Anderhalf jaar geleden zat Afghanistan met dezelfde problemen. Na de verdrijving van de Taliban, beloofde de hele wereld geld voor herstel en soldaten voor de veiligheid. Hoe staat Afghanistan er nu voor? Zijn er lessen te trekken voor de wederopbouw van Irak?

Studiogesprekken hierover met Midden-Oosten deskundige Bertus Hendriks, Willem Vogelsang, Aghanistan-kenner verbonden aan de Leidse universiteit en Hendrik van Gent, van de vluchtelingenorganisatie ZOA.

Al voor de oorlog in Irak begon, was er onenigheid over de vraag wie Irak daarna moest gaan opbouwen. De Verenigde Naties eisen dat de hele wereld verantwoordelijk wordt voor het Irakese herstel. Toch hebben de Amerikanen Generaal Garner ingevlogen om de boel op poten te zetten. Maar voor Malloch Brown, dat is de baas van het United Nations development program (de wederopbouwafdeling van de VN ), is Garner onacceptabel: hij wil niet onder hem werken. Correspondent Twan Huys zocht Brown op.

Verder:

Uit Irak vluchtten de afgelopen decennia miljoenen mensen, net als uit Afghanistan. Veel hoog-opgeleide Afghanen wonen nu in Amerika en West-Europa. Ze willen niet terug, of ze kunnen niet terug, vooral de vrouwen niet. Voor hen gelden, vooral op het platteland van Afghanistan, dezelfde beperkingen als onder de Taliban. De lerares Nizak kan niet terug.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief