Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Houders van hobbypluimvee eisen vaccinatie

26 apr 03 - Door Menno de Galan

De vogelpest is rampzalig voor de pluimveesector in Nederland en kost ook de overheid veel geld.

Niet financieel, maar vooral emotioneel zijn de gevolgen voor de duizenden houders van hobbypluimvee. Zij moeten toezien hoe hun dieren slachtoffer worden van de vogelpest. Het verzet onder de hobbydierhouders groeit en via een kort geding eisen ze dat hun dieren gevaccineerd worden. Sommigen wachten dat niet af en nemen rigoreuze maatregelen. De Nederlandse taal krijgt er zelfs een nieuw woord door: onderduikkippen.

Een heel aparte groep hobbydierhouders vormen de duivenmelkers. Het gaat hen om de hobby, maar er staan daarbij ook grote financiële belangen op het spel. De Nederlandse Postduifhouders Organisatie (de NPO) heeft dan ook grote moeite met het verbod postduiven te verzamelen en te vervoeren. Wedstrijdvluchten zijn daardoor onmogelijk en volgens de NPO zijn postduiven helemaal niet gevoelig voor vogelpest. Veel grotere opwinding over de duiven is er in België, de bakermat van de duivensport.

Het vliegverbod voor Nederlandse postduiven blijkt trouwens ook gevolgen te hebben voor de ontvangst van de koningin komende woensdag in het Overijsselse Wijhe. Daar worden op koninginnedag altijd duiven vrijgelaten, maar postduivenvereniging en gemeentebestuur hebben in onderling overleg besloten dit onderdeel te schrappen vanwege de vogelpest.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief