Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De nieuwe regering

16 mei 03 - Door Ellen Brans, Gert Janssen, Willem Lust e.a.

De D66-leden kunnen zondag theoretisch gezien nog roet in het eten gooien, maar eigenlijk gaat iedereen ervan uit dat Boris Dittrich zijn achterban meekrijgt.

Wat dan nog rest is het samenstellen van de ministerploeg en dan heeft Nederland over een dikke week een nieuw kabinet. Na vier maanden formeren. Het laatste nieuws over de vorming van de nieuwe regering en een gesprek met VVD-leider Gerrit Zalm.

Verder...

Bezuinigingen
De nieuwe regering gaat in totaal vijftien miljard bezuinigen. Onder meer op de ziektekosten, door een eigen bijdrage van tweehonderd euro per jaar in te voeren. Econoom Flip de Kam en voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Bas Vos praten over de zin en onzin van die bezuinigingen. En Eduard Bomhoff, de ex-LPF-minister die zelf 87 dagen moest werken aan bezuinigingen, geeft zijn visie.

Gekozen burgemeester
D66 heeft voor elkaar gekregen dat Nederland voortaan burgemeesters kan kiezen. Maar die gekozen burgemeester krijgt niet meer macht dan een benoemde burgemeester. Want daarvoor zou grondswetswijziging nodig zijn. De huidige burgemeesters vinden dat allemaal 'halfslachtig'.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief