Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geladen spanningen in Iran

9 jul 03 - Door Tonko Dop, Silvia Pilger en Lucas Waagmeester

Duizenden studenten zijn in gevecht geraakt met de oproerpolitie in Teheran, de hoofdstad van Iran. Er wordt al weken gedemonstreerd in Iran. Inzet is dat het regime van islamitische geestelijken, dat nu al 25 jaar aan de macht is, vertrekt.

Juist vandaag is het precair, want de studenten herdenken de opstand van 1999 die met veel geweld werd neergeslagen. Ook in Nederland werd vandaag gedemonstreerd tegen het Iraanse regime.

In de studio reageren Tweede Kamerlid voor Farah Karimi en universitair docent strafwetenschappen Afshin Ellian. Ze komen beide uit Iran.

Verder een reportage van Twan Huys vanuit de VS over het televisie-hoofdkwartier van de Iraanse revolutie, Los Angeles. Twintig jaar geleden begon het eerste tv-station met uitzending voor de 300.000 Iraniërs in Californië.

Gevluchte Iraniërs roepen met eigen televisiestations vanuit Amerika op om het regime van ayatollahs in Iran te verdrijven. Inmiddels schieten ze als paddestoelen uit de grond, maar nu met een iets groter publiek. De doelgroep is aan de andere kant van de wereld, de bijna zeventig miljoen inwoners van Iran die snakken naar de televisie-uitzendingen vanuit Los Angeles.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief