Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Segregatie in het onderwijs

27 aug 03 - Door Tjitske Boomsma, Hein Hansen e.a.

Apartheid. Dat is in één woord de toestand van het onderwijs in Amsterdam.

De gemeente Amsterdam heeft onderzoek laten doen naar de segregatie in het onderwijs. Het doel van het onderzoek was het in kaart brengen van:

- de segregatie in het Amsterdamse onderwijs;
- voorbeelden van acties om segregatie tegen te gaan;
- de mogelijkheden voor een stedelijk beleid om segregatie in kaart te brengen en het peilen van een draagvlak bij het onderwijs.

De conclusies van dit rapport zijn heel duidelijk en niet erg hoopgevend: zwarte scholen worden steeds zwarter, en de weinige witte scholen die er zijn, worden steeds witter. En, schrijven de onderzoekers ook nog, dit proces is niet terug te draaien.

Reportage
- Niet alleen in Amsterdam, maar in alle grote steden komt het voor: scholen waar alleen allochtone kinderen komen. In het middelbaar onderwijs valt de apartheid samen met het schooltype: bijna alle VMBO scholen zijn zwarte scholen. Bijvoorbeeld het Vader Rijn College in Utrecht. De school begint volgende week pas; vandaag mochten de leerlingen hun boeken ophalen.

- Apartheid op de scholen is een feit en niet meer terug te draaien, schrijven de onderzoekers. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld de Sint-Jansschool in de Amsterdamse Baarsjes. De school was in de loop der jaren zwart geworden. Tot een groep Nederlandse ouders de handen ineen sloeg en collectief hun kinderen op de school inschreef. Het wordt nu langzaam een gemengde school.

Studio
In de studio reageren de voorzitter van de PvdA-fractie in de Amsterdamse Raad Tjalling Halbertsma, de Haagse wethouder van Onderwijs Pierre Heijnen, Zeki Arslan van Forum, en Bart Engbers, directeur van het Vader Rijn College, een zwarte school in Utrecht.


Lees hier de belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen van het rapport.

Lees hier het volledige rapport (Acrobat reader nodig).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief