Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Capturing the Friedmans'

17 nov 03 - Door Twan Huys en Tom Kleijn

Het internationale documentaire festival IDFA begint donderdag met de film 'Capturing the Friedmans', over het middle class gezin Friedman.

Het leven van het gezin Friedman verandert ingrijpend als vader Arnold wordt gearresteerd voor het bezitten van kinderporno en het misbruiken en verkrachten van jongens tijdens de computerlessen die hij thuis geeft. Ook de jongste zoon Jesse (19) wordt gearresteerd. Vader moet voor meer dan dertig jaar de cel in en zoon Jesse voor dertien jaar. Vader pleegt zelfmoord na twee jaar, zodat Jesse het geld van zijn levensverzekering kan krijgen als hij vrijkomt.

In de periode na de arrestatie tot de gevangenisstraffen, barst het gezin uit elkaar. De drie zoons geloven in de onschuld van hun vader en vechten tegen de moeder. De moeder wil dat Arnold en Jesse beiden schuld bekennen, in ruil voor kortere straffen.

Het bijzondere aan de documentaire is dat dit hele proces door de familie zelf is gefilmd: één van de zoons kocht eind jaren 80 een videocamera en filmde alle ruzies, angsten, huilbuien en scenes bij de rechtbank.

NOVA sprak met de jongste zoon Jesse, die nu anderhalf jaar vrij is. Hij gaat zijn zaak aanvechten, met de film als nieuw bewijs.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief