Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush op bezoek bij Britse koningin

19 nov 03 - Door Menno de Galan, Jan van Loenen en Art Rooijakkers

Koningin Elizabeth ontving vandaag president Bush met alle gebruikelijke hoffelijkheden in Londen. Het is voor het eerst sinds 1918 dat een Amerikaanse president een staatsbezoek brengt aan Groot-Brittannië.

De grote protestmars tegen het bezoek van president Bush staat voor morgen gepland, toch werd er vanmiddag al gedemonstreerd. Aan het eind van de dag werden 25 mensen opgepakt die op weg waren naar Buckingham Palace. Andere fanatieke pamflettisten spaarden hun energie voor morgen en begonnen vandaag met ludieke acties. NOVA volgde één van hen.

Een journalist van de Britse roddelkrant Daily Mirror heeft twee maanden als lakei gewerkt in Buckingham Palace, het paleis van de Britse koningin. Dat nieuws maakte de krant vandaag bekend. "Was ik een terrorist geweest," schreef de verslaggever, "dan had ik vanochtend het ontbijt van president Bush opgediend." De Amerikaanse ontbijtshows reageerden verbaasd.

Op de eerste dag van zijn staatsbezoek verdedigde Bush het militair ingrijpen in Irak en Afghanistan. Bush waarschuwde dat oorlog soms de enige manier is om "waarden te verdedigen". In de studio bespreken Frans Verhagen, Amerikakenner en Maarten Brands, oud-hoogleraar Internationale Betrekkingen het buitenlands beleid van Bush.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief