Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brengen de aanslagen op Istanbul het terrorisme dichterbij?

20 nov 03 - Door Jan Reiff, Art Rooijakkers, Monique Wijnans e.a.

Istanbul is vandaag voor de tweede keer in zes dagen getroffen door zelfmoordaanslagen. Bij twee aanslagen op Britse doelen vielen tientallen doden en honderden gewonden. Onder de doden de Britse consul.

NOVA is vanavond geheel gewijd aan de aanslagen, met onder meer de volgende onderwerpen:

  • Het laatste nieuws vanuit Turkije met commentaar vanuit Istanbul van verslaggever Jan Eikelboom.

  • Maakt het voor het moderne terrorisme nog uit waar een aanslag wordt uitgevoerd? En als dat niet uitmaakt hoe groot is dan de kans dat ook Nederland een keer aan de beurt is? In de studio een gesprek met Erwin Muller van het COT, Instituut voor veiligheids- en crisismanagement, en schrijver van het boek 'Trends in terrorisme' in opdracht van de AIVD.

  • De aanslagen in Istanbul ten spijt, morgen krijgt president Bush een rondleiding van premier Blair door zijn kiesdistrict Sedgefield, in het noord-oosten van Engeland. De voorbereidingen in dat gebied, waar Tony Blair ook een huis heeft, werden er niet door verstoord. Maar het gesprek van de dag was het niet meer.

  • Het duurde niet lang voordat vanmiddag de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair nog maar eens benadrukten dat de strijd tegen het terrorisme moet doorgaan. Bush reageerde in een persconferentie op de gebeurtenissen van vanochtend in Istanbul, Blair zocht verdieping. Hij meent dat het om meer gaat dan een strijd tussen het Westen en de islam. Ter illustratie: alle grote aanslagen dit jaar werden uitgevoerd in moslimlanden. In Saoedie-Arabië twee keer; in Marokko, Pakistan, op Bali in Indonesië, veel aanslagen in Irak en deze week twee keer in Turkije. U ziet een verslag van de persconferentie.

  • Den Haag Vandaag: reacties op de aanslagen van premier Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief