Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Asieldebat heropend

11 feb 04 - Door Petra Greeven en Jolanda Polderman

De Tweede Kamer buigt zich morgen opnieuw over het asielbeleid. NOVA bezocht Mehdy Kavousi uit Zaandijk, die met dichtgenaaide mond in hongerstaking is gegaan in een ultieme poging minister Verdonk op andere gedachten te brengen.

Mehdy kreeg vandaag steun van de burgemeester van Zaanstad, Ruud Vreeman. Hij verzoekt de minister in een spoedbrief Mehdy's zaak aan te pakken.

Ook een antwoord op de vraag welke bijzondere omstandigheden er nodig zijn om van een uitgeprocedeerde asielzoeker een schrijnend geval te maken. Minister Verdonk heeft steeds beweerd dat er geen sprake is van criteria voor schrijnende gevallen. Maar NOVA kwam in het bezit van de 'checklist inherente afwijkingsbevoegdheid'. Medewerkers van de Immigratie en Naturalisatiedienst, de IND, bepalen aan de hand van dit formulier of uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog in aanmerking komen voor een verblijfstatus.

In de studio reageren John van Tilborg, voorzitter van INLIA, een interkerkelijke organisatie die zich bezighoudt met o.a. de opvang van asielzoekers, en Cees Groenendijk, rechtssocioloog en adviseur van het Nederlandse en Europees Parlement op het gebied van vreemdelingenrecht.

Vanuit Zaanstad een reactie van burgemeester Vreeman.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief