Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opvoedcursus voor allochtone moeders

23 feb 04 - Door Tsjitske Boomsma en Ellen Brans

Het is een van de grote struikelblokken bij de integratie: allochtone moeders die geen of nauwelijks Nederlands spreken. De VVD wil daarom bijvoorbeeld de huwelijksimmigratie drastisch inperken.

Een andere oplossing is de vrouwen Nederlands leren, op de school van hun kinderen. Op De Driesprong, een basisschool in de Haagse Schilderwijk, doen ze dat al. De moeders spreken niet alleen amper Nederlands, vaak zijn ze ook nog analfabeet. De school geeft ze les in taal én in opvoeden.


Reactie van het ministerie van Justitie
Het ministerie van Justitie erkent dat er wordt bezuinigd op het inburgeringsbudget van gemeenten. Van dat geld worden de opvoedcurussen momenteel betaald. Maar "op het oudkomersgeld is in 2004 niet bezuinigd, er is zelfs 3.000.000 euro meer voor uitgetrokken. Wel heeft er een nieuwe verdeling plaatsgevonden op basis van het percentage allochtonen per gemeente, waardoor Den Haag zelfs over meer budget beschikt dan in voorgaande jaren. Er is dus geen budgettaire reden voor Den Haag om te bezuinigen op een opvoedingscursus."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief