Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klusjesman speelt sleuterol in Dutroux-proces

25 feb 04 - Door Aletta Oosten en Monique Wijnans

Claude Thirault, de klusjesman van Marc Dutroux, speelt een sleutelrol in het proces tegen Dutroux; hij was de belangrijkste informant van de politie.

In 1995 en 1996 worden er zes meisjes ontvoerd. Vier van hen, Julie, Melissa, An en Eefje, worden gedood. In een geheime bergplaats van Marc Dutroux worden in augustus 1996 de twee meisjes Laetitia en Sabine levend teruggevonden.

Klusjesman Thirault had nog voor de ontvoering van de eerste twee meisjes, Julie en Melissa, contact met de politie. Hij vertelde dat hij vermoedde dat Dutroux een ontvoering aan het voorbereiden was. Die informatie en andere aanwzijzingen zijn door de politie genegeerd. Thirault is de kroongetuige in het proces tegen Dutroux, dat op 1 maart begint. Hij heeft echter weinig vertrouwen in een goede afloop van het proces. Claude Thirault verschijnt voor het eerst openlijk op televisie.

Het blijkt dat politie en justitie vaker hebben geblunderd in de zaak. Dat concludeerde de commissie-Dutroux-Nihoul, die onderzocht hoe politie en justitie te werk zijn gegaan in de zaak-Dutroux. Een gesprek met Marc Verwilghen, oud-voorzitter van de onderzoekscommissie Dutroux-Nihoul en tegenwoordig minister van Ontwikkelingssamenwerking.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief