Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aegon-topmannen erkennen productieafspraken

1 apr 04 - Door Vasco Boon en Siem Eikelenboom

Heeft verzekeraar Aegon nou wel of niet productieafspraken gemaakt met -op papier- onafhankelijke tussenpersonen? Drie weken geleden meldden NOVA en het Financieele Dagblad van wel.

Op een persconferencie een paar dagen later ontkende bestuursvoorzitter Johan van der Werf, van Aegon, dit ten stelligste.

In de jaarcijfers van 2003 heeft Aegon Meeús intussen opgenomen als groepsmaatschappij. Dus als volledige dochter. En heeft Aegon toegegeven dat er tot en met 2002 bonussen zijn betaald. Alleen houdt Aegon vol dat er geen productieafspraken zijn gemaakt.

Maar onder ede heeft topman Van der Werf toegegeven dat er productieafspraken waren en zijn tussen Aegon enerzijds en haar onafhankelijke tussenpersonen anderzijds. Aegon-topman Van de Geijn verklaart onder ede: "Met de productieafspraken streefden wij ernaar dat deze tussenpersoon een groter deel van de polissen bij Aegon onderbracht."

Productieafspraken van verzekeraars en tussenpersonen zijn omstreden. De brancheorganisaties van tussenpersonen verbieden hun leden zulke afspraken te maken.

Desgevraagd laat Aegon NOVA gisteren weten dat er volgens hen in de verklaring van topman Van der Werf een woord is weggevallen. Want, zegt Aegon, er moet staan dat er geen productieafspraken zijn gemaakt. Aegon wil dat alsnog aan de verklaring toevoegen.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Rechtsspraak zegt dat dat niet kan: "Het is onwaarschijnlijk. De verklaring die men ondertekend heeft staat op papier en daarna krijg je alle gelegenheid die rustig door te lezen. Je kan nu wel zeggen dat het niet klopt, maar een rechter zal daar weinig waarde aan hechten."

Griffier Lansink van de rechtbank in Almelo, die de verklaring heeft afgenomen zegt: "Een woordje wijzigen in een beëdigde verklaring? Kom nou. Anders heeft een verklaring onder nut toch geen enkel nut meer."

Lees hier het verhoor van Johan van der Werf.
Lees hier het verhoor van Paul van de Geijn.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief