Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrouw die Van Aartsen aanreed aangehouden

1 apr 04 - Door Jan Reiff, Petra Greeven e.a.

De vrouw die VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen en zijn woordvoerder vanmiddag aanreed is vanavond in haar woonplaats Enschede aangehouden.

Op 29 maart ontving de redactie van NOVA een e-mail van de verdachte die vanavond is aangehouden. Die e-mail is 'Moordaanslag' getiteld. De laatste zin van de mail luidt: 'In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord.

In de e-mail wordt geen naam van een doel genoemd. Ook de naam van Jozias van Aartsen komt er niet in voor. De mail wordt terzijde gelegd door NOVA omdat niet duidelijk is wat ermee te doen. NOVA krijgt tientallen van dit soort e-mails en faxen.

Maar vandaag ontving NOVA vanaf kwart voor zes, dus na de aanrijding, een bombardement aan e-mails. Een paar fragmenten: "Ja, dit is exactly the target, zei ik net nadat ik voor Hotel des Indes had geparkeerd en Van aartsen voorbij liep over het gras. Overdag veel getuigen. U bent krankzinnig. Dat gewetenloos tuig dat uw excuus moet zijn zal door mij afgestraft worden.'

En dan even later: 'Ik hoop dat Van Aartsen zich doodgeschrokken is. Ik vind het zielig voor die ambtenaar. Maar die is niet zwaargewond. Dat riep ik ook: hij is toch niet kapot....' Op basis van deze e-mails heeft NOVA toen besloten de politie te informeren.

Opzet of niet, de vraag blijft: kunnen politici zich nog veilig onder de burgers mengen? Ferry Mingelen sprak erover met GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema en Bart-Jan Spruyt van de Edward Burke Stichting.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief