Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Retourtje Rif: Marokkaanse WAO-arts haalt uit naar UWV

4 aug 04 - Door Rudy Bouma, Hans Kema, Marc de Warem, Ali Dahmani

Retourtje Rif is de titel van een serie van vijf reportages uit Marokko die de komende tijd bij NOVA wordt uitgezonden.

Vanavond deel één, over Marokkaanse gastarbeiders die in Nederland arbeidsongeschikt zijn geraakt en met een WAO-uitkering terug zijn gegaan naar Marokko. Sinds midden jaren negentig moeten ze elke vijf jaar gekeurd worden, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht.

Dus heeft de uitkeringsinstantie UWV zelf een Marokkaanse keuringsarts aangesteld. Met als gevolg: meer controles en meer mensen die hun uitkering verliezen omdat de arts vindt dat ze gezond genoeg zijn om weer te werken. Maar volgens veel voormalige gastarbeiders is de herkeuring een schande. En mensen die daar hun uitkering kwijtraken kunnen niet terugvallen op de ww of terug naar Nederland.

In de studio reageert Annette Dümig, tijdelijk voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV.


Dümig kondigt in de reportage aan dat ze een onderzoek zal instellen naar de uitspraken die de Marokkaanse keuringsarts, ingehuurd door het UWV, in NOVA doet.
Eind december 2004 is dat onderzoek door het UWV afgerond. Conclusie: het UWV zal wegens die uitspraken niet langer gebruik maken van de diensten van de Marokkaanse arts en gaat op zoek naar een nieuwe arts voor het herkeuren van de in Marokko woonachtige WAO-gerechtigden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief