Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Protest Kiev houdt aan

25 nov 04 - Door Jan Eikelboom, Peter d'Hamecourt, Dieuwke van Ooij

In Kiev sluiten steeds meer mensen zich aan bij de demonstrerende menigte. Vanavond voegde bijvoorbeeld ook de gemeentepolitie van Kiev zich bij de demonstranten.

En vandaag bezocht president Poetin de EU-leiders in Den Haag voor regulier overleg. Maar zoals verwacht ging bijna het hele gesprek met Balkenende, Barroso en Solana over Oekraïne. Vanavond is bekend geworden dat de buitenlandcoördinator van de Europese Unie Javier Solana morgen naar Oekraïne gaat om te bemiddelen. NOVA sprak met hem.

Inmiddels laten meer dan honderdduizend Oekraïners in verschillende steden zien dat ze ontevreden zijn met de officiële stembusuitslag die de Russisch gezinde presidents-kandidaat Janoekovitsj tot winnaar maakte. Ook de Amerikaanse regering en de Europese Unie vinden de overwinning ongeloofwaardig. Zeker nu het hooggerechtshof heeft beslist de uitslag van de verkiezingen niet openbaar te maken tot vastgesteld is of er gefraudeerd is of niet.

Correspondent Peter d'Hamecourt bezocht in Kiev het tentenkamp van de studenten die de demonstraties van Joesjtsjenko's aanhangers leiden.

In de studio reageert Marc Jansen, docent Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was als waarnemer in Oekraïne bij de eerste ronde van de verkiezingen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief