Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moord uit (eer)wraak lijkt toe te nemen

22 jan 05 - Door Mirjam Bartelsman, Carolien Brugsma, Wali Hashimi

Drie vrouwen werden er in een tijdsbestek van één maand vermoord door mannen die uit waren op wraak. Een Iraakse man vermoordde zijn 18 jarige zus, een Afghaanse man vermoordde zijn 22 jarige ex-vrouw en schoot ook haar moeder dood.

Beide daders hebben zich na de moordactie bij de politie gemeld en zitten nu vast. De Federatie Opvang vindt de situatie zo alarmerend dat ze vandaag een noodkreet aan minister Verdonk verstuurt.

Uit een enquête die de Federatie op verzoek van NOVA heeft uitgevoerd blijkt dat op dit moment honderd vrouwen in opvanghuizen in acuut levensgevaar verkeren. Ze dreigen het slachtoffer te worden van eerwraak en leven met de voortdurende angst om te worden vermoord. In totaal verblijven er in Nederland 2200 vrouwen in opvanghuizen.

In NOVA meer over de brief van de Federatie aan de minister en de achtergronden van twee recente moorden in Ruurlo en in Culemborg. De moorden als die in Ruurlo en Culemborg worden vrijwel altijd voorafgegaan door een periode van ernstige bedreigingen. In die fase staat iedereen vrijwel machteloos. De opvanghuizen, maar ook de politie. Want wie alleen maar dreigt kan niet worden vastgezet.

Dat moet snel anders, bepleit de Federatie Opvang in een brief aan minister Verdonk. Ineke Smidt, direkteur van de Federatie licht het toe.

NB
Lees hier de open brief aan de politiek van de Vrouwenopvang in Nederland.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief