Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Asielopvang kost Witmarsum handen vol geld

3 mrt 05 - Door Hein Hansen en Jolanda Polderman

Van tienduizenden uitgeprocedeerde asielzoekers is niet duidelijk waar ze zijn gebleven. Sommigen keerden terug naar hun vaderland, anderen gaan de illegaliteit in of worden opgevangen door particulieren of gemeenten.

Minister Verdonk wil dat er een einde komt aan deze noodopvang. Maar in het kleine Friese dorpje Witmarsum trekken ze zich daar niks van aan. Het punt is dat ze de zorg voor zo'n 125 asielzoekers helemaal zelf moeten betalen. De vraag is hoe lang ze dat vol kunnen houden.

Asielzoekers komen op straat te staan als ze uitgeprocedeerd zijn, ook als ze een nieuw asielverzoek indienen. Ze hebben geen recht meer op opvang van de overheid, maar zijn wel legaal in Nederland om hun verzoek af te wachten. Deze mensen vallen overigens niet onder de 26.000 asielzoekers die van Verdonk via Ter Apel terug moeten.

Ruim negentig procent van de asielzoekers die door gemeenten of particulieren worden opgevangen, zijn in afwachting van een beslissing. De rest zou moeten terugkeren, maar krijgt de reisdocumenten niet in orde.

In Nederland vangen 155 gemeenten vangen asielzoekers op. Dat zijn er tweeduizend; de helft is onder 18 jaar. Hoeveel mensen door kerken, particulieren of familie of vrienden worden opgevangen is onduidelijk. De opvang kost gemeenten miljoenen euro's per jaar: een asielzoeker kost tussen de 12 en 15 euro per dag, nog exclusief onderwijskosten en medische voorzieningen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief