Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door slechte zorg in verpleeghuizen

17 mrt 05 - Door Peter ter Horst Judith Pennarts

Door tekortschietende zorg gaan er mensen dood in verpleeghuizen. Bewoners krijgen structureel te weinig eten en drinken. Als gevolg hiervan krijgen ouderen eerder complicaties.

"Ondervoeding en uitdroging is een 'silent killer'", zegt Jos Schols, hoogleraar chronische zorg. Volgens Schols blijkt uit onderzoek dat dertig procent van de verpleeghuisbewoners ondervoed en/of uitgedroogd is. Dat zijn in totaal 18.000 verpleeghuisbewoners.

NOVA schetst aan de hand van diverse voorbeelden dat een tijdelijke verpleeghuisopname al uitmondt in ondervoeding en uitdroging en dat dat uiteindelijk leidt tot de dood. Schols: "Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat er een hele duidelijke relatie is tussen een slechte voedings- en vochttoestand en eerder overlijden."

In het Amsterdamse verpleeghuis Vreugdehof kwam vorig jaar een vrouw door verstikking om het leven. Ze was op bed vastgebonden met een zogenaamde Zweedse band. De band werd echter niet volgens de regels aangebracht waardoor de vrouw toch uit bed gleed, bekneld raakte en door verstikking stierf.

Het dodelijk ongeval is onderzocht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert in haar rapport, dat vandaag is gepresenteerd, dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Zo was de vrouw vastgebonden omdat er te weinig personeel op de nachtdienst zat. Volgens de inspectie mag dat nooit een reden zijn om iemand vast te binden. Bovendien kon de vrouw niet bij de alarmbel omdat die was weggelegd omdat ze er teveel gebruik van maakte.

Bas Vogel, van de Algemene Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden reageert geschokt: "Waar gewerkt wordt met te weinig mensen en te laag opgeleide mensen is het risico op fouten levensgroot. En als je dan kijkt naar de hele kwetsbare groep bewoners in verpleeghuizen, dan neem je onverantwoorde risico's."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief