Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Extra uitzending: nieuwe zware aardbeving Indische Oceaan

28 mrt 05 - Door Rudy Bouma, Tom Kleijn, Marij Janssens e.v.a.

Een zware aardbeving, kracht 8.7 op de schaal van Richter, voor de kust van Sumatra heeft voor grote paniek gezorgd in de landen rondom de Indische oceaan. Op het Indonesische eiland Nias zouden tientallen doden zijn gevallen.

Er zou een tsunami onderweg zijn naar het zuiden in de richting van het eiland Mauritius. De Amerikaanse geologische dienst waarschuwde na de beving rond zes uur Nederlandse tijd voor een mogelijke nieuwe tsunami en ook de Thaise overheid heeft een tsunami-waarschuwing uitgegeven. Op Sumatra hebben de autoriteiten de bevolking opgeroepen niet te vluchten omdat er daar geen tsunami zou zijn opgetreden, maar de paniek is er niet minder om.

In NOVA reageert vanuit Jakarta Menno Swier, arts in Atjeh. En in de studio zijn seismoloog Hein Haak van het KNMI en Pieter Wiersinga van het Rampen Identificatie Team, die in Thailand was bij de vorige ramp.

Verder de volgende reportages:
Atjeh gold lang als een van de meest geïsoleerde gebieden ter wereld. Er woedt al zo´n dertig jaar een bloedige burgeroorlog. Nu sluit Atjeh geleidelijk weer de deuren: organisaties die nog geen concrete afspraken hebben gemaakt met de overheid moeten vanaf deze week Atjeh verlaten. Het Nederlandse Cordaid mag voorlopig wel blijven. Hulpverlener Menno Swier werkte de afgelopen maanden aan de oostkust van Atjeh. NOVA zocht hem op.

Het RIT in Thailand is klaar met het beschrijven van alle slachtoffers. De afgelopen drie maanden zijn er continu twintig medewerkers in Thailand aan de slag geweest. Het grote werk zit er daarmee op. Al is nog niet iedereen geïdentificeerd.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief