Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oost-Europa op weg naar democratie

14 mei 05 - Door Mirjam Bartelsman, Bart Klijberg, Judith Pennarts

Opnieuw is in één van de vroegere Sovjet-staten het volk in opstand gekomen tegen een dictatoriale leider. Dit keer is in Oezbekistan de vlam in de pan geslagen.

Het leger ging de demonstranten te lijf en er vielen honderden doden, maar het verzet is niet gebroken.

Een volk dat democratie eist. Met de val van het communisme gebeurde het ook meermalen in Oost-Europa. Mensen die daarbij betrokken waren zijn dit weekend bij elkaar in De Balie in Amsterdam. En er zijn ook mensen die willen leren van de ervaringen. Zoals de voorzitter van de Oezbeekse mensenrechtenorganisatie Vasila Inoyatova. NOVA sprak met haar.

Op de conferentie in De Balie, georganiseerd door de Alfred Mozerstichting van de Partij van de Arbeid, zijn vertegenwoordigers uit Servië, Oekraïne en Georgië. Allemalal vroegere communistische landen waar de leiders intussen door het volk verjaagd zijn. Machtige mannen als Milosovic in Servië, Sjvardnadze in Georgië en Joesjtsjenko in de Oekraïne moesten de benen nemen.

Steeds ging het om vrijwel geweldloze revoluties volgens ongeveer hetzelfde scenario. Dat is vooral te danken aan de steun en begeleiding vanuit het westen, vooral vanuit Amerika. Een verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief