Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote criminele bendes hebben in Limburg vrij spel

17 mei 05 - Door Marcel Hammink en Gerben van der Marel

"Het is een luilekkerland voor criminelen. Een crimineel komt de grens over, pleegt zijn delict, verdwijnt snel weer en wij hebben het nakijken." Dat zegt korpschef Wim Velings van de regiopolitie Limburg-Zuid.

Velings en hoofdofficier van justitie te Maastricht Jacques van Eck zeggen machteloos te staan tegenover achttien bekende grote criminele bendes die in de regio voor het grootste deel van de criminaliteit zorgen. Bekend is wie het zijn, maar er wordt niets aan gedaan omdat er te weinig politie is voor dat soort zaken; er is geen tijd voor.

De bendes zouden doen aan drugshandel, inbraken, prostitutie, gewapende overvallen, wapenhandel, geweldpleging. Ze kunnen volgens Velings in feite hun gang gaan; "ze hebben vrij spel". Hij wil er daarom "driehonderd man personeel bij op een korps van zeventienhonderd". "Want als je nu kijkt naar onze lage oplossingspercentages dan is het eigenlijk niet veilig", zegt hij.

Limburg-Zuid doet ook vrijwel niets om het buitenland, België en Duitsland, te helpen met onderzoek in grote zaken, veelal grote georganiseerde drugsbendes. De Belgische politiecommissaris van Verviers, Francois Farcy, zegt in NOVA dat hierdoor in de grensstreek - de Euregio - tientallen grote zaken stuklopen.

In totaal krijgt Limburg-Zuid jaarlijks dertigduizend rechtshulpverzoeken binnen, variërend van parkeerbonnen tot recherchehulp in hele grote zaken. Naast de tachtig waaraan het korps dus helemaal niet toekomt, doen politie en justitie daarnaast nauwelijks iets aan zo'n vierduizend grotere zaken, aldus Velings en Van Eck.

Zij doen hun uitspraken naar aanleiding van een groot onderzoek van de Tilburgse hoogleraar strafrecht en criminoloog Cyrille Fijnaut, dat woensdag wordt gepresenteerd. Fijnaut werkte anderhalf jaar aan het rapport getiteld Criminaliteit en Rechtshandhaving in de Euregio Maas-Rijn.

Hij vindt dat Velings terecht pleit voor meer recherche. "Velings heeft een zwaar punt, er moet substantieel meer personeel bij." Volgens Fijnaut is Limburg al heel lang onderbedeeld in het Nederlandse politiebeleid. "Als je kijkt naar het aantal kapitale delicten, moord en doodslag, dan zit Limburg tegen het niveau van de Randstad, maar dat is heel lang niet erkend door de Haagse politiek."

In de uitzending reageert minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes. Hij vindt het niet achtervolgen van criminele bendes "onaanvaardbaar". Er komt een "substantiële uitbreiding" van de criminaliteitsbestrijding. In welke regio's die uitbreiding terecht zal komen wil niet zeggen.

In de studio een gesprek met de burgemeester van Maastricht, Gerd Leers.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief