Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rode Kruis zoekt naar vermisten Srebrenica

4 jun 05 - Door Mirjam Bartelsman en Carolien Brugsma

Volgende maand is het tien jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica viel. Nederlandse troepen waren in die tijd door de verenigde naties in de enclave gestationeerd om de ruim 40.000 moslims te beschermen tegen de Serven die het gebied omsingelden

De uitkomst is bekend: tijdens de val van Srebrenica en de genocide die erop volgde, vonden ruim achtduizend voornamelijk moslimmannen en jongens de dood.

Deze week kwamen er via het Joegoslavië-Tribunaal gruwelijke beelden naar buiten die tonen met hoeveel minachting Servische troepen zes inwoners van Srebrenica executeren. Hoe groot de impact van de val van Srebrenica nu nog is op het leven van nabestaanden blijkt ook uit het onderzoek dat het Rode Kruis is gestart in Nederland naar mensen die zijn vermist sinds de oorlog in voormalig-Joegoslavië.

Het is een laatste poging om slachtoffers van de oorlog te identificeren. Elk slachtoffer dat nog niet is geídentificeerd staat op de lijst van vermisten. Familieleden in Nederland worden nu door het Rode Kruis benaderd om mee te doen aan het identificatieproces. In de studio reageert voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief