Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA wint Emmy met 'De jacht op de Taliban'

26 sep 06 - Door Tom Kleijn, Joris Hentenaar, Monique Wijnans

Kijk of luister naar: NOVA wint Emmy met 'De jacht op de Taliban'

NOVA heeft een Emmy gewonnen voor de reportage ‘Op jacht naar de Taliban’ van verslaggever Tom Kleijn, producer Monique Wijnans en cameraman Joris Hentenaar.

Watch here the ENGLISH version of the report

Verslaggever Kleijn zegt "ongelofelijk blij en vereerd" te zijn. "Voorafgaand aan de bekendmaking was er een bijeenkomst met de andere genomineerden. Ik was diep onder de indruk van hun bijdragen. Met name de inzendingen uit Engeland en Argentinië waren fenomenaal. Als dan jouw naam wordt genoemd als winnaar, weet je even niet wat je overkomt."

Het is de eerste keer dat NOVA de prestigieuze televisieprijs wint. NOVA moest het in de categorie 'Continuing News Coverage' (langlopende nieuwsverslaggeving) opnemen tegen drie andere genomineerden. De uitreiking van de Emmy Awards was op 25 september in New York.

NOVA-verslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar waren 2,5 week 'embedded' bij een Amerikaanse eenheid die te voet jacht maakt op Taliban-strijders in het uitgestrekte berggebied tussen Afghanistan en Pakistan.

De reis ging met Amerikaans militair transport (Hercules-vliegtuigen, vrachttoestellen, Chinook-helikopters) via Kaboel naar de grote Amerikaanse basis in Kandahar en vervolgens naar een vooruitgeschoven post in de heuvels. Van daaruit werden de twee bij een eenheid gevoegd die uiteindelijk gedropt werd in de bergen. In het gebied waar ook de Nederlandse commando's actief zijn.

NOVA-verslaggever Tom Kleijn

Kleijn en Hentenaar hebben in totaal vijf dagen en vier nachten de jacht op de Taliban meegemaakt. Dat ging te voet, van dorp tot dorp, van deur tot deur. Kleijn: "Het gebied is onherbergzaam en zeer geïsoleerd. Dat betekent uren lopen met bepakking (kogelvrije vesten aan, helmen op, rugzak met eten en water), zowel overdag als 's nachts."

"Onderweg kwam het tot een kort vuurgevecht en uiteindelijk leidde dat tot het uitschakelen van een mogelijke Taliban strijder die op grote afstand in een grot zat. Ook zijn er twee mannen krijgsgevangen genomen, die geblinddoekt in de helikopter werden vervoerd terug naar de basis."

Het is voor het eerst dat er een Nederlandse journalist is meegegaan met eenheden in Oost-Afghanistan. Kleijn: "Omdat we al die dagen meeliepen, konden we dicht op de huid van de soldaten komen. Zij vertellen onder andere over het nut van hun werk, over hoe het voelt om mensen te doden en over hoe ze hun tegenstander zien."

Joris Hentenaar en Tom Kleijn

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief