Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Forse salarissen voor directeuren thuiszorg

29 jul 05 - Door Camelea Buys en Gert Janssen

Meer dan dertig directeuren van thuiszorgorganisaties verdienen meer dan premier Balkenende. Dat blijkt uit een onderzoek dat NOVA deed naar de jaarverslagen over 2004.

De duurste thuiszorgdirecteur is P. de Kort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rivas Zorggroep in Gorinchem. Hij kostte de organisatie, die naast de thuiszorgdivisie ook een ziekenhuis en zeven verpleeg- en verzorgingshuizen omvat, 279 duizend euro.

Het salaris van G. Tanke van de Stichting Amsterdam Thuiszorg bedroeg in 2004 250 duizend euro, hij is daarmee de nummer twee in de NOVA-lijst. M. Almekinders van de thuiszorgorganisatie Sensire in Terborg komt met 241 duizend euro op de derde plaats. Het gaat niet om netto salarissen, maar om de totale salariskosten voor de werkgever.

Het kabinet heeft onlangs bepaald dat het bruto salaris van de minister-president de norm moet worden bij de betaling van bestuurders in de semi-publieke sector. Wanneer die 150 duizend euro naast de salarisgegevens van de thuiszorgdirecties worden gelegd, dan valt te concluderen dat zeker dertig directeuren boven die norm uitkomen.

Tweede Kamerlid Antoinette Vietsch (CDA): "Je ziet dat bij sommigen een soort graaicultuur is ontstaan. De mensen op de werkvloer moeten er hard voor werken, anderzijds zie je de directeuren die hoge salarissen hebben." Ook Wilna Pasman van CNV Publieke Zaak vindt de salarissen buitensporig. "Echt veel te hoog. En als je ziet dat het personeel er in 2004 nul procent op vooruit is gegaan en de directeuren er tot twintig procent op vooruit gaan, dan vraag ik: waar zijn de verhoudingen nog?"

Uit de gegevens van NOVA blijkt verder dat er in de thuiszorg forse gouden handdrukken worden verstrekt. G. Wolfs van de Zorggroep Zuid-Gelderland in Nijmegen kreeg in 2004 een handdruk van 728 duizend euro. H. Pomerantz van Zorggroep Utrecht-West in Woerden kreeg bij zijn vertrek een bedrag van 696 duizend euro mee.

Bekijk de lijst met de salarissen van de thuiszorgdirecteuren (Excel-bestand).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief