Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irakees Wesam al D. stak zichzelf in brand

4 aug 05 - Door Marcel Hammink, Twan Huys, Dieuwke van Ooij

Wesam al D., de man die gevangen zit als verdachte van het voorbereiden terroristische activiteiten in Irak, stak zichzelf in brand tijdens een anti-Amerikaanse demonstratie op 22 maart 2003 in Amsterdam.

Dat zegt Wesam al D. in NOVA, in een niet eerder uitgezonden interview dat een week na de demonstratie werd opgenomen door de Frans-Canadese journaliste Katerine Brisebois. In het interview vertelt Wesam al D. uitgebreid over zijn bezwaren tegen de Amerikaans-Britse aanval op Irak.

De Nederlandse justitie verdenkt Wesam van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak. De Verenigde Staten willen sinds vorige week dat Wesam wordt uitgeleverd. Wesam al D: "Ik heb mezelf op een demonstratie met benzine in brand gestoken omdat ik boos ben om wat er nu gebeurt in mijn land; dat Amerikanen en Britten ons land vernietigen."

Uit het interview met Wesam al D., blijkt dat hij erg boos was over de Amerikaanse oorlogshandelingen in Irak: "De Amerikanen en de Britten komen naar ons land om de olie te stelen en iedereen weet dat. De Amerikanen en Britten gooien bommen op onze mensen. Voor de Amerikanen is het belangrijk om de oorlog te winnen. Maar ze denken helemaal niet aan onschuldige mensen, aan de vrouwen en de kinderen."

Als de journaliste vraagt of hij het niet erg vindt, dat hij levenslang littekens houdt, antwoordt hij: "Het kan me niet schelen of ik mezelf dood of niet. Ik wil mezelf opofferen voor mijn land, voor mijn volk. Ik ben niks minder dan de vrouwen en de kinderen die je nu op televisie ziet en die nu sterven door Amerika."

Twee vrienden en de broer van Wesam al D. zeggen in de uitzending dat hij zichzelf niet in brand stak en dat hij het interview met Brisebois zag als een 'goede grap'. Maar de Amsterdamse politie bevestigt vandaag aan Nova dat Wesam zichzelf wel degelijk in brand stak.

Justitie vond mei dit jaar bij een huiszoeking bij Wesam een videoband op grond waarvan hij wordt verdacht. Op de videoband staan Wesam en Irakese strijders die uitleggen hoe ze een aanslag op Amerikaanse soldaten voorbereiden. Volgens Wesam maakte hij de video uit journalistieke overwegingen.

Wesams vrienden vertellen in NOVA dat hij bij een bezoek aan zijn familie bij de Irakese stad Falluja door de Irakese strijders werd ontvoerd en in elkaar werd geslagen. Ze wantrouwden hem omdat hij met een camera aan het filmen was ('ze dachten dat hij een spion was'). Vervolgens zouden de strijders hem gedwongen hebben om de video met zijn eigen camera te maken.

De advocaat van Al D., Victor Koppe, zegt dat de vraag wie Wesam al D. nu eigenlijk is en of hij iets met de strijders in Falluja van doen heeft, door een Nederlandse rechter moet worden beantwoord en niet door een Amerikaanse. Verder maakt Koppe zich zorgen over wat zijn cliënt te wachten staat als hij wordt uitgeleverd. Al D. ziet zich zelf - volgens Koppe - al als een vijandelijke strijder op Guantanamo Bay.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft over de zaak een persbericht doen uitgaan met de kop: Nederlands staatsburger beschuldigd van terroristisch complot tegen Amerikanen in Irak.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief