Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nachtmerrie in New Orleans steeds erger

2 sep 05 - Door Twan Huys, Jan Eikelboom, Ad van Oosten e.v.a

Kijk of luister naar: Nachtmerrie in New Orleans steeds erger

Radeloze politici en politieagenten die er in sommige wijken van het wetteloze New Orleans massaal het bijltje bij neergooien. Er zouden tienduizend doden zijn.

New Orleans brandt. Vijf dagen nadat orkaan Katrina toesloeg wordt de nachtmerrie steeds groter. En ook de woede. De zwarte burgemeester van New Orleans is woest op de regering in Washington vanwege de trage hulpverlening. Er zijn meer troepen naar de stad gestuurd - troepen die overigens opdracht hebben plunderaars neer te schieten - maar de hulp komt niet door. Het is een regelrechte chaos in de stad. En de kritiek op president Bush groeit met het uur.

De overgrote meerderheid van de mensen die nog in New Orleans zitten zijn zwart. De kritiek op de falende hulpverlening heeft daarom nu ook een raciale ondertoon gekregen. Zwarte Congresleden zijn woedend op de regering Bush.

Daarbij komt nog dat dertig procent van de Amerikaanse olie in New Orleans wordt geraffineerd. De ramp is dus compleet: humanitair, economisch en nu ook politiek.

Intussen is ook de discussie losgebarsten of er een hulpactie moet komen voor de getroffen Amerikanen. In Duitsland is zo'n actie al aan de gang. Volgens het Nederlandse Rode Kruis hebben de Amerikanen geen behoefte aan financiële hulp. Maar wie toch wil geven, kan dat doen op een speciaal gironummer: 19800 ten name van Rode Kruis in Den Haag, onder vermelding van "Amerika".

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief