Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook zorgverzekeraars verdienen meer dan premier Balkenende

28 sep 05 - Door Peter ter Horst, Gert Janssen en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Ook zorgverzekeraars verdienen meer dan premier Balkenende

Politiek Den Haag praat morgen over de topinkomens in Nederland. Eerder was in NOVA te zien wat directeuren van ziekenhuizen en bazen in de thuiszorg verdienen.

Nu zijn ook de salarissen van de zorgverzekeraars onder de loep genomen. Want: zij krijgen in het nieuwe zorgstelsel de regie in handen. En de zorgverzekeraars doen het werk niet voor het geld, zei minister Hoogervorst afgelopen zondag nog in Netwerk.

De zorgverzekeraars innen vanaf 1 januari de basispremies die de Nederlandse bevolking gaat betalen voor de ziektekosten. Omdat het om collectieve lasten gaat, wil het kabinet dat de zorgverzekeraars hun salarissen openbaar maken. Op NOVA's verzoek gebeurde dat nu al.

De maatschappelijke norm in de semi-publieke sector is 160.000 bruto per jaar, het salaris van premier Balkenende. De beloning van de zorgverzekeraars ligt tussen de 200.000 en 370.000 euro per jaar. Vut en pre-pensioen niet meegerekend; dan komt er gemiddeld nog twintig procent bovenop.

Hieronder de toptien. Let wel: het betreft een eigen opgave van de zorgverzekeraars en het is derhalve niet controleerbaar.

1. Frank Blankers, directievoorzitter van Delta Lloyd: 260.000 euro plus een bonus 111.831 euro, in totaal 372.000 euro dus. Vermeld moet worden dat Blankers zich voor tien procent bezighoudt met zorg. Bekijk ook: reactie Delta Lloyd

2. Boudewijn Dessing, hoofd van VGZ: 305.000 euro.

3. Frank Elion, voorzitter van OHRA: 195.300 euro plus een bonus van 75.660; in totaal dus 270.960 euro. Vermeld moet worden dat Elion zich voor veertig procent bezighoudt met zorg.

4. Eelke van der Veen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Agis: 260.138 euro.

5. Mike Leers, voorzitter van CZ uit Tilburg: 250.000 euro.

6. Joop Hendriks, lid van de Raad van Bestuur bij Agis: 221.000 euro.

7. Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur bij Menzis: 212.625 euro.

8. Ingrid Visser, directievoorzitter Zorg bij Delta Lloyd: 211.000 euro.

9. Eggo Boer, voorzitter van de Raad van Bestuur bij OZ Breda: 206.000 euro.

10. Marianne Oomens, interim-directeur bij Salland Deventer: 200.000 euro.


Bekijk hier de hele lijst: jpg-bestand of excel-bestand.

Niet alle bestuurders wilden hun inkomen opgeven. De weigeraars zijn: Achmea (Gaston Sporre, voorzitter Zorg, en Willem van Duin, bestuurder Eureko), Fortis Zorgverzekering en De Amersfoortse (Jos Baeten), ONVZ Houten (Erno Kleijnenberg) en Univé (Edwin Velzel).

De topbestuurders van deze verzekeraars zijn allemaal bestuurslid van de koepel Zorgverzekeraars Nederland. Hun voorzitter Hans Wiegel vertelt wel hoeveel hij verdient, voor drie dagen werken in de week: 160.000 euro per jaar.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief