Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terreurverdachte Samir A. schrijft boek

24 jan 06 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Terreurverdachte Samir A. schrijft boek

Op 14 oktober 2005 doorzoekt de Nationale Recherche de woning van Samir A. in Den Haag. Zijn computer wordt in beslag genomen en onderzocht. In een map getiteld ‘Samir’ vinden digitale rechercheurs een tekst met de titel 'Deurwaarders'.

Het bestand is een soort autobiografisch verhaal geschreven door Samir A. zelf. In zijn zesde verhoor bij de politie verklaart hij ook dat hij een boek aan het schrijven is. In zijn negende verhoor zegt hij dat hij bij het schrijven niet is geholpen, maar het alleen heeft gedaan.

Er zijn overigens twee versies van 'Deurwaarders' aangetroffen. Klik hier voor de langste versie van 25 bladzijden.

Op diezelfde computer vindt de digitale recherche van de Nationale Recherche een versie van het pamflet 'Lessen In Veiligheid'. Hiervan wordt een andere versie aangetroffen op een weblog van de Leeuwen van Tawhied.

Op datzelfde weblog - dat overigens vandaag door host Ilse Media van het internet is gehaald - heeft ook deze verklaring gestaan. Hieronder enkele citaten uit dat document.

Verklaring omtrent beschuldiging kijken naar perverse video´s

"De propaganda die deze kruisvaarders loslaten zal wel effect hebben op de zwakke gelovigen, dit zien we nadat de Nederlandse media naar buiten bracht dat onze broeder Abu Zubair naar perverse video´s keek zoals amputatie en seks met lijken . Vele moslims kregen hierdoor een slechte beeld van deze broeder die zijn hele leven aan Allah heeft opgeofferd."

"We voelen ons verplicht om dit beeld dat is ontstaan recht te zetten , daarom hebben we een verklaring opgesteld hoe deze beelden in zijn computer zijn gekomen."

"Mogelijk hadden de broeders geen tijd gehad om die video´s te verwijderen omdat dat tijd vergt."

"Wij hopen hierbij dit beeld rechtgezet te hebben en vragen Allah om ons te leiden. En Allah weet het beter."

"Jullie broeders van de Leeuwen van Tawhied (aug 2005)"

In de studio reageert Hans Jansen, arabist.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief