Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote verwarring over mogelijke arrestatie generaal Mladic

21 feb 06 - Door Tonko Dop, Jolanda Polderman e.a.

Kijk of luister naar: Grote verwarring over mogelijke arrestatie generaal Mladic

De Servische generaal zou zijn opgepakt in Belgrado en onderweg zijn naar Tuzla in Bosniй. Vanuit Tuzla zou hij worden overgevlogen naar het Joegoslaviй-tribunaal in Den Haag.

Het Servische persbureau Tanjug baseert zich op informatie van een lokaal televisiestation in Bosnië. De Servische bewering spreekt van "manipulatie" die erop is gericht pogingen van de autoriteiten Mladic voor de rechter te brengen te dwarsbomen. Een hoge functionaris van de Servische veiligheidsdienst beweert echter dat de verblijfplaats van Mladic bekend is en dat momenteel over de overgave van Mladic wordt onderhandeld.

Het internationale VN-hof in Den Haag beschuldigt Mladic van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ratko Mladic was generaal in het Joegoslavische leger toen dat land uit elkaar viel. In de deelprovincie Bosnië brak een burgeroorlog uit tussen de Bosnische Serviërs en de moslims. In juli 1995 gaf Mladic leiding aan het Bosnisch-Servische leger dat de enclave Srebrenica innam. De Nederlandse Dutchbatters konden niet voorkomen dat zo'n 7000 moslimmannen en jongens werden afgeslacht. Het lijkt niet toevallig dat de vermeende arrestatie juist nu plaatsvindt, vlak voor het aflopen van het door de EU aan Servië gestelde ultimatum. Indien Mladic niet voor eind maart aan het tribunaal wordt uitgeleverd vinden er geen onderhandelingen plaats tussen de Europese Unie en Servië over eventuele toetreding van het land.

Mladic hield zich sinds het einde van de oorlog in 1995 schuil met behulp van zwaarbewapende aanhangers tussen Servië, Bosnië en Montenegro.

In NOVA een reactie van Daniël Bukumirovic, journalist bij het Servische televisiestation B92. Verder in de studio Hans Couzy, voormalig opperbevelhebber van de landstrijdkrachten, en Geert-Jan Knoops, advocaat bij onder meer het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

U kunt hier de uitzending bekijken via de Mediaplayer (smalband / breedband) of via de Realplayer (smalband / breedband).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief