Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: nasleep raadsverkiezingen en uitspraak Hofstadproces

10 mrt 06 - Door Ed Ribbink e.v.a.

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: nasleep raadsverkiezingen en uitspraak Hofstadproces

Wat zijn de gevolgen van de mega-overwinning van links en het verlies van de regeringspartijen?

Bij de VVD heeft Van Aartsen plaatsgemaakt voor Rutte, bij het CDA worden geen persoonlijke consequenties verbonden aan de nederlaag. Ter linker zijde willen SP en GroenLinks dat de PvdA zich uitspreekt voor een linkse regeringscoalitie na de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2007. Te gast zijn CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma, SP-Kamerlid Agnes Kant en Peter van Heemst, winnend lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam.

In het proces tegen de Hofstadgroep zijn vandaag celstraffen tot 15 jaar opgelegd. De rechter in Amsterdam ziet de Hofstadgroep als een criminele- en terroristische organisatie met als oogmerk opruiing, het aanzetten tot haat en bedreiging. De uitspraak is uniek, want het is voor het eerst sinds de invoering van de nieuwe terrorismewet in augustus 2004 dat verdachten worden veroordeeld voor deelname aan een criminele terroristische organisatie. De hoogste straf was voor Jason W.: 15 jaar cel voor onder meer vijfvoudige poging tot moord en deelname aan de Hofstadgroep. Ismail A. werd veroordeeld tot 13 jaar voor medeplichtigheid.

In NOVA Politiek discussiëren Bart Nieuwenhuizen, de hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, en Bart Nooitgedagt, advocaat van één van de verdachten, over het vonnis. Sybrand Van Haersma Buma, justitiewoordvoerder van het CDA, discussieert mee.

Verder uiteraard De Straat, de Politieke Barometer én de visie van Joep Bertrams.

Presentatie: Clairy Polak en Paul Witteman.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief