Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De weduwen van Kabul

1 apr 06 - Door Mirjam Bartelsman en Ellen Brans

Kijk of luister naar: De weduwen van Kabul

Na de val van het Talibanregime dacht iedereen dat er een einde zou komen aan de onderdrukking van vrouwen in Afghanistan.

Ze zouden zich na jaren weer buitenshuis kunnen bewegen, autorijden en naar school kunnen gaan.

De realiteit bleek anders. Nog steeds moet de Afghaanse vrouw zich volledig schikken naar de wensen van de man. "We dachten dat we onze rechten terug zouden krijgen, dat vrouwen weer zouden meetellen als mens, maar daar is weinig van terecht gekomen", vertelt een 27-jarige studente medicijnen. Op de vraag waarom ze haar rechten dan niet opeist nu ze in een democratie leeft, zegt ze: "Dat kan niet, want mensen weten niet wat democratie is."

Veel vrouwen hebben hun man verloren in de oorlog die het land nu al dertig jaar teistert. Vooral voor die vrouwen is het leven er vrijwel onmogelijk. Ze zijn afhankelijk van de steun van hun zwagers of broers, maar vanwege de armoede hebben die hun handen al vol om hun eigen gezinnen te onderhouden. Betaald werk is voor vrouwen in Afghanistan onacceptabel. En ze zijn vogelvrij. Niemand beschermt ze, terwijl de dreiging van mishandeling en verkrachting voortdurend aanwezig is, en hun kinderen gevaar lopen te worden ontvoerd.

De NOVA-verslaggevers zochten de weduwen op in de sloppenwijken van Kabul en spraken met ze over hun harde bestaan en hun angsten. Ook bezocht NOVA een uniek, zwaar beveiligd opvanghuis voor deze vrouwen, dat door de Nederlandse Janny Beekman is opgezet, en afgelopen zaterdag zijn deuren opende.

Ellen Brans: "Voor mannelijke journalisten is het vrijwel onmogelijk met Afghaanse vrouwen te praten en ze te filmen; juist omdat wij vrouw waren, konden we dat wel."

Lees ook het reisverslag dat Ellen Brans maakte over het 'Blijf-van-mijn-lijfhuis' in Kabul.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief