Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marokkaanse gastarbeiders gedupeerd door zorgwet

11 apr 06 - Door Rudy Bouma , Hans Kema, Jalal Bouzamour

Kijk of luister naar: Marokkaanse gastarbeiders gedupeerd door zorgwet

Niet alleen Nederlandse pensionado's die in landen als Spanje van hun pensioen genieten blijken gedupeerd door de nieuwe zorgverzekeringswet.

Voor elfduizend Marokkaanse gastarbeiders die met behoud van uitkering mochten terugkeren, blijken de gevolgen stukken ernstiger. Veel van hen leven in Marokko van een klein AOW-pensioen. Maar sinds 1 januari wordt daar verplicht de zorgverzekeringspremie van afgetrokken.

De bejaarden houden vaak nauwelijks een paar tientjes over voor het hele gezin. En sommigen, wiens AOW lager is dan de zorgpremie, moeten zelfs gaan bijbetalen. Eind deze maand stuurt het College Zorgverzekeringen de acceptgiro's naar Marokko. De Marokkanen willen hier van af en vandaag praten remigrantenorganisaties met minister Hoogervorst van Volksgezondheid over het hoogoplopende conflict.

NOVA bericht uit het Marokkaanse Rifgebied over de gevolgen van de invoering van het nieuwe zorgstelsel onder de Marokkaanse migranten. Verder reageert minister Hoogervorst.

NB. Naar aanleiding van deze uitzending van NOVA heeft de minister de zorgpremie voor remigranten en pensionado's aangepast. Lees hier het persbericht van het ministerie van VWS.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief