Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte lanceert plannen voor IND

20 apr 06 - Door Petra Greeven en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Rutte lanceert plannen voor IND

Mark Rutte wil dat de IND zich veel meer dan nu gaat inzetten om hoogopgeleid talent naar Nederland te halen.

'Nederland als magneet voor talent', het is één van de kernpunten van zijn campagne voor het VVD-lijsttrekkerschap. Rutte lanceert vanavond in NOVA twee nieuwe plannen, waaronder zijn plan voor de omvorming van IND. Hiermee begeeft hij zich direct op het beleidsterrein van zijn belangrijkste tegenstander in de strijd om het lijsttrekkerschap, Rita Verdonk.

De IND moet volgens Rutte worden omgevormd van een organisatie die alleen maar mensen buiten houdt naar een organisatie die onmisbaar talent welkom heet in ons land. Er moet een puntensysteem komen, waarbij de genoten opleiding en de schaarste van de bewuste beroepsgroep op de Nederlandse arbeidsmarkt een rol spelen.

Daarnaast wil Rutte 'een pact met ondernemers' sluiten. Die moeten veel sneller dan nu aan de slag kunnen met een nieuw bedrijf. Ondernemers kennen de regels en ze hoeven dan ook niet allerlei controles van de overheid af te wachten voor ze kunnen beginnen. 'Ze kunnen vandaag nog aan de slag'. De overheid vermindert het aantal controles, maar daar staat tegenover dat ondernemers veel harder zullen worden gestraft als een overtreding wordt geconstateerd.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief