Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Elite: politieke rol monarchie inperken of afschaffen

22 apr 06 - Door Willem Lust

Kijk of luister naar: Elite: politieke rol monarchie inperken of afschaffen

Het koningshuis moet alleen een ceremoniКle rol krijgen. Dat vindt een meerderheid (56%) van de meest invloedrijke Nederlanders. De politieke rol van het koningshuis zou moeten worden ingeperkt of zelfs helemaal worden afgeschaft.

Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant. Vierhonderd leden van de 'bestuurlijke elite' - bestuurders, senatoren, topondernemers en wetenschappers van wie er velen geregeld contact hebben met het koningshuis - werden gevraagd hun mening te geven over de gewenste toekomstige politieke rol van het koningshuis.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral D66'ers en PvdA'ers de politieke macht van het staatshoofd willen verminderen. Maar ook bijna de helft van de VVD'ers en 39% van de CDA'ers pleit daar voor.

Zes jaar geleden pleitte toenmalig D66-leider Thom de Graaf voor inperking van de rol de monarchie. Na protesten bloedde het debat dood. Nu blijkt dus dat er onder personen met macht een breed dragvlak bestaat voor het plan de koningin flink aan macht te laten inboeten; een koningshuis als bindend symbool van het land en meer niet. Het Zweedse model dus.

NOVA legde deze opvatting voor aan bestuurskundige Paul Frissen en aan Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief