Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste Nederlandse slachtoffer menselijke variant BSE

29 apr 06 - Door Bart Klijberg en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Eerste Nederlandse slachtoffer menselijke variant BSE

Een jaar geleden overleed het eerste Nederlandse slachtoffer van de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE.

NOVA reconstrueert het ziekteverloop van Tiffany Pfaff met de betrokkenen. Voor het eerst na haar overlijden praten haar ouders, de neuroloog die het ontdekte en de behandelend huisarts over deze zaak.

Vader en moeder Pfaff zijn boos op verschillende artsen en psychiaters die hen te lang hebben voorgehouden dat de ziekte van Tiffany tussen haar oren zat. De diagnose, variant Creutzfeldt-Jakob, is pas drie weken voor haar dood gesteld. Tot die tijd werd de ouders geadviseerd Tiffany vooral structuur te bieden en haar dingen vooral zelf te laten doen.

"Er werd ons gezegd: laat haar maar in haar broek plassen, net zolang tot ze het zelf vies gaat vinden. We moesten haar desnoods maar van de trap laten vallen, terwijl we haar eigenlijk hadden moeten verzorgen."

De huisarts van de familie zegt geschokt te zijn over de uiteindelijke diagnose en afloop van Tiffany's ziekbed: "Maar ik kreeg van de andere behandelende artsen steeds te horen dat haar klachten psychologisch waren en dat we met de behandeling gewoon op de ingeslagen weg door moesten gaan."

Zowel de huisarts als diverse psychiaters zagen, ondanks het feit dat Tiffany al maanden niet kon lopen en allerlei pijnklachten had, niet de noodzaak in om een neuroloog in te schakelen. "Onze dochter is negen maanden lang niet gehoord, er is negen maanden lang niets gedaan."

Tiffany's ouders bereiden juridische stappen voor tegen de betrokken artsen.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief