Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA aanwezig bij sollicitaties van Franse banlieu-jongeren

3 mei 06 - Door Saskia Dekkers

Kijk of luister naar: NOVA aanwezig bij sollicitaties van Franse banlieu-jongeren

De Franse premier Dominique de Villepin was veelbelovend én presidentskandidaat bij zijn aantreden.

Maar nu vecht hij om zijn politieke overleven vanwege zijn nederlaag in de studentenopstand en omdat hij ervan beschuldigd wordt zijn rivaal en minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, in diskrediet te willen brengen door een onderzoek naar zwart geld-rekeningen.

Maar de afbladdering van De Villepin begon een jaar geleden al toen jonge migranten in de buitenwijken van de Franse steden massaal en gewelddadig in opstand kwamen. Ze verwijten verwaarloosd te zijn door de Franse regering. Inmiddels is er een nieuwe wet die jongeren eerder aan een baan moet helpen maar nog altijd is meer dan de helft werkloos.

In de probleemwijken is de sfeer broeierig en opstandig gebleven. Toch willen veel jongeren maar één ding. Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Het Franse staatsspoorwegbedrijf SNCF heeft een idealistische directeur. En hij wil proberen vijftien procent van zijn personeel uit de getto's te halen. Correspondent Saskia Dekkers mocht voor NOVA mee naar de eerste sollicitatiedag in de beruchte voorstad Trappes.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief