Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Uitreiking Libris Literatuurprijs 2006

8 mei 06 - Door Tonko Dop, Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Uitreiking Libris Literatuurprijs 2006

K. Schippers heeft voor de roman 'Waar was je nou' de Libris Literatuur Prijs van 2006 toegekend gekregen. De auteur is daarmee 50.000 euro rijker geworden.

Juryvoorzitter Guusje ter Horst (burgemeester van Nijmegen, voorzitter van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en lid van het bestuur van het Holland Festival) maakte de toekenning in Amsterdam bekend.

'Waar was je nou' laat zien wat een roman op zijn best vermag - niet alleen vertellen, maar ook verbeelden, denken, dansen, spelen, zingen. Het boek vertoont een engagement met de werkelijkheid zonder haar te reduceren. Het is een hoogtepunt in het unieke oeuvre van K. Schippers, het beste uit de oogst van het afgelopen jaar", aldus het juryrapport.

Het is de twintigste keer dat de felbegeerde prijs, waarmee een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid is, wordt uitgereikt. Ook dit jaar vond de uitreiking weer plaats tijdens een feestelijk diner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam.

NOVA doet live verslag en presentator Jeroen Pauw interviewt de winnaar. De Libris Literatuur Prijs wordt ieder jaar toegekend aan de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig boek binnen de categorie literair verhalend proza.

Uit de 157 titels koos de jury zes genomineerden. Elk van hen ontvangt een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt 50.000 euro.

De genomineerden waren:
De engelenmaker - Stefan Brijs
Ritselingen - Michael Frijda
De ontelbaren - Elvis Peeters
Waar was je nou - K. Schippers
Knielen op een bed violen - Jan Siebelink
Joe Speedboot - Tommy Wieringa

Voor de Libris Literatuur Prijs 2006 bestaat de jury uit Hans Maarten van den Brink, Bart Keunen, Daniëlle Serdijn en Wim Vogel, onder voorzitterschap van Guusje ter Horst. De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt (eind januari), gevolgd door zes nominaties (half maart), waarna tot slot een prijswinnaar (eind april of begin mei) wordt aangewezen.

De complete lijst inzendingen, de longlist en informatie over en interviews met de genomineerde auteur vindt u hier.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief