Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D66-congres buigt zich over toekomst partij

13 mei 06

Kijk of luister naar: D66-congres buigt zich over toekomst partij

D66 hoeft wat de leden van de partij betreft niet uit het kabinet te stappen. Het congres verwierp vandaag in Zutphen een motie om dat wel te doen.

De motie was ingediend door de afdeling Lemsterland en kreeg steun van een kleine minderheid. Aanleiding tot de motie was de slechte uitslag voor D66 bij de verkiezingen voor de gemeenteraden.

De ministers Laurens Jan Brinkhorst en Alexander Pechtold raadden hun partij vandaag af om te breken met het kabinet. Brinkhorst zei een belangrijke rol te spelen bij de vernieuwing van de economie. Pechtold vindt dat D66 niet steeds onzekerheid moet zaaien.

In de studio vanavond een gesprek met Arthur Docters van Leeuwen, oud-D66-lid en potentieel Kamerlid voor de VVD. Hij is gevraagd door Mark Rutte, heeft er even over na moeten denken, maar werd op een ochtend wakker "en toen wist ik het: Kamerlid voor de VVD."

Docters van Leeuwen kiest voor de politiek omdat hij jarenlang de uitvoerende macht heeft gediend, "en het nu tijd wordt om te controleren".

Docters van Leeuwen heeft de afgelopen tijd contact gehad met Eerste Kamerlid Uri Rosenthal en kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte. "Ze hebben mij gevraagd om in de politiek te gaan, ik heb me onlangs gemeld als aspirant Kamerlid. Ik heb jaren onder politici gewerkt en weet dus hoe het werkt", aldus Docters van Leeuwen. Hij liet verder weten Mark Rutte het meest geschikt te vinden de VVD te gaan leiden.

Docters van Leeuwen was tot 2002 zo'n twintig jaar lid van D66. Hij was hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), voorzitter van het college van Procureurs-Generaal onder minister van Justitie Winnie Sorgdrager, en is nu voorzitter van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief