Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ayaan Hirsi Ali verlaat Nederland

15 mei 06 - Door Twan Huys, Ad van Oosten, Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Ayaan Hirsi Ali verlaat Nederland

Minister Verdonk is van plan het paspoort van Hirsi Ali af te nemen omdat zij bij de asielprocedure niet de hele waarheid heeft gesproken.

Hoe gaat het verder met Ayaan Hirsi Ali nu ze besloten heeft om te vertrekken uit Nederland maar haar paspoort kwijt is?

Tweede Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali gaat vanaf 1 september werken bij het American Enterprise Institute (AEI) in de Verenigde Staten.

Het AEI, gevestigd in Washington is een conservatieve denktank, gefinancierd door stichtingen, instellingen en individuen. Het instituut wordt gezien als een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse president Bush.

Hirsi Ali kwam vorige week onder druk te staan nadat het documentaireprogramma Zembla meldde dat ze meer gelogen zou hebben tijdens haar asielaanvraag, dan ze eerder zou hebben toegegeven. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en partijgenoot van Hirsi Ali, heeft een onderzoek ingelast naar aanleiding van de berichten.

Hirsi Ali had al langer plannen om naar de VS te gaan. Mogelijk speelt het feit dat ze haar beveiligde huis in augustus moet verlaten een rol bij haar beslissing. Ze vertelt aan correspondent Twan Huys haar echte beweegredenen om Nederland te verlaten.

In de studio een debat tussen de filmproducent Gijs van de Westerlaken en cabaretier Nilgün Yerli, over de waarde die Hirsi Ali in Nederland heeft voor het integratiedebat.

Vanuit Den Haag reacties van politici op het vertrek van Hirsi Ali én op het voornemen van minster Verdonk om Hirsi Ali het Nederlanderschap te ontnemen.

Verder reageert per telefoon eurocommissaris Neelie Kroes, zij haalde Ayaan Hirsi Ali naar Nederland. Zij zegt zich te "schamen voor Nederland", nu iemand als Ayaan Hirsi Ali die buitengewoon de moeite waard is, "op dit moment het land wordt uitgeduwd". Zij meent dat het Kamerlid een grote waarde voor Nederland heeft, omdat zij het debat over integratie in beweging heeft gebracht.

Ook een reactie van onafhankelijk Kamerlid Hilbrand Nawijn , die vragen stelde naar aanleiding van de uitzending van Zembla over Hirsi Ali.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief