Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vertrek Hirsi Ali leidt tot politieke crisis

16 mei 06 - Door Paul Witteman, Ferry Mingelen, Jeroen Pauw e.v.a

Kijk of luister naar: Vertrek Hirsi Ali leidt tot politieke crisis

De Tweede Kamer houdt vandaag een spoeddebat over de verwikkelingen rondom Ayaan Hirsi Ali.

Volgens Hirsi Ali is het een "buitenproportionele sanctie" dat minister Verdonk haar de Nederlandse nationaliteit heeft ontnomen. Dat zei ze vandaag tijdens haar persconferentie.

Hirsi Ali kondigde haar vertrek aan uit de Tweede Kamer en Nederland. De kwestie leidt ook tot rumoer binnen de VVD. De VVD-fractie vindt dat Hirsi Ali Nederlandse moet blijven. In de studio reageren onafhankelijk Kamerlid en oud-minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie Hilbrand Nawijn, publicist en vriend Paul Scheffer, Ed Nijpels, oud-fractievoorzitter van de VVD en commissaris van de Koningin in Friesland en Arno Visser, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Schrijver Leon de Winter en vriend van Hirsi Ali bevestigt in NOVA dat Verdonk een maand geleden al persoonlijk van Hirsi Ali hoorde dat zij tijdens haar asielaanvraag had gelogen.

Naast reacties uit Den Haag en van de moeder van Theo van Gogh, het laatste nieuws uit Amerika van correspondent Twan Huys. Hij sprak exclusief met Christopher DeMuth, de president van AEI, de nieuwe werkgever van Ayaan Hirsi Ali. Lees hier de brief van DeMuth aan Hirsi Ali waarin hij haar aanstelling officieel bekrachtigt en haar een hart onder de riem steekt.

Lees hier de samenvatting van het Kamerdebat.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief