Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Tbs kan beter maar hoeft niet op de schop'

16 mei 06 - Door Hans Kema, Ed Ribbink e.a.

Kijk of luister naar: 'Tbs kan beter maar hoeft niet op de schop'

Vandaag presenteerde de parlementaire commissie die onderzoek deed naar het huidige tbs-stelsel haar eindrapport.

Hier vindt u het volledige rapport, de bijlages en de brief van de commissie aan de Kamer.

Tbs moet de samenleving beschermen tegen psychisch zieke criminelen bij wie de kans groot is dat ze opnieuw een delict plegen. Maar dat ging al een aantal keren fout. Hoe kan voorkomen worden dat mensen na behandeling opnieuw ernstige misdrijven plegen?

Het stelsel van terbeschikkingstelling (tbs) hoeft niet volledig op de schop, maar moet op diverse punten volgens de commissie wel worden veranderd om de maatschappij beter te kunnen beschermen. Zo wil de commissie dat tbs-patiënten na ontslag uit de kliniek veel langer worden geobserveerd en gecontroleerd en indien nodig opnieuw opgesloten. Ook moet dwangmedicatie mogelijk worden.

In NOVA de conclusies uit het rapport en gesprekken met hulpverleners en tbs'ers vanuit de Pompekliniek in Nijmegen, een forensisch-psychiatrisch centrum voor ruim tweehonderd patiënten. Te gast zijn: de commissievoorzitter Arno Visser (VVD), LPF-Kamerlid Joost Eerdmans, directeur van de Pompekliniek Jos Poelmann, advocaat van veel tbs'ers Willem Anker en hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief