Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laetitia Griffith over inburgeringsexamen

12 jun 06 - Door Sabine Baak, Chaja d'Olivat en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Laetitia Griffith over inburgeringsexamen

Van de landelijke naar de lokale politiek en weer terug: dat is de stap die Laetitia Griffith, nu weer lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD, heeft gemaakt.


Griffith verliet in juli vorig jaar de Tweede Kamer om namens de VVD vanaf maart Frits Huffnagel op te volgen als wethouder van Financiën in Amsterdam. Toen de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar niet terugkeerde in het Amsterdamse college, nam Griffith zitting in de gemeenteraad.

Een maand geleden vroeg fractievoorzitter Willibrord Van Beek haar Ayaan Hirsi Ali op te volgen nadat zij haar Kamerzetel had opgegeven. Aanvankelijk wilde Griffith haar werk als gemeenteraadslid in Amsterdam combineren met haar Kamerwerk, maar dat stuitte op bezwaren van de VVD-fractie in Amsterdam. Vanaf 1 juni is Griffith weer fulltime Kamerlid.

Vanavond praat Griffith in NOVA over de overstap van de lokale naar de landelijke politiek en over de omstreden inburgeringscursus die vreemdelingen moeten afleggen om een machtiging tot voorlopig verblijf in Nederland te krijgen.

De Kamer debatteert vandaag over de nieuwe Inburgeringswet van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Intergratie) die op 1 januari 2007 in werking moet treden. Zesduizend allochtone Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar moeten een examen afleggen. Het zou gaan om huisvrouwen, imams en uitkeringstrekkers. Wie het niet haalt, kan worden gekort op de uitkering of worden beboet. Niet-westerse migranten die zich voor langere tijd in Nederland willen vestigen, moeten sinds 15 maart in hun thuisland een inburgeringsexamen afleggen.

Naast het gesprek met Griffith over de nieuwe Inburgeringswet de 'Wereld in anderhalve minuut': een overzicht van het belangrijkste wereldnieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief