Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie stopt geweld in Midden Oosten?

14 jul 06 - Door Rudy Vranckx, Ad van Oosten, Camelea Buys e.a.

Kijk of luister naar: Wie stopt geweld in Midden Oosten?

Wie weet een halt toe te roepen aan de escalatie van geweld in het Midden-Oosten? Amerika, de Europese Unie, de Verenigde Naties, de G-8, allemaal roepen ze op tot terughoudendheid, maar het heeft nog weinig effect. Israël blijft doelen in Libanon bombard

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft drie voorwaarden gesteld voor een staakt-het-vuren in het conflict met de Hezbollah in Libanon. Behalve de vrijlating van de twee ontvoerde Israëlische
militairen, eist Olmert een onmiddellijke stopzetting van de raketbeschietingen. De derde voorwaarde is dat Libanon uitvoering geeft aan resolutie 1559 van de Veiligheidsraad uit september 2004. Die voorziet onder meer in de ontwapening van Hezbollah en gewapende Palestijnse facties in het land.

Die laatste eis is opvallend omdat Israël zelf uitspraken van de Veiligheidsraad al jarenlang negeert. De Veiligheidsraad heeft tijdens zijn spoedberaad van vandaag Israël overigens niet opgeroepen een einde te maken aan het geweld.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali

In NOVA een reportage uit het noorden van Israël van Rudi Vranckx, een gesprek met de Nederlandse schrijver Abdelkader Benali vanuit Beiroet en een gesprek met de Israelische ambassadeur in Nederland, Harry Kney-Tal. In de studio reageert Hans van den Broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

Verder een portret van Hezbollah, oftewel de partij van God. Voor Israël en het westen is het een terroristische organisatie, in Libanon is het een legale politieke partij en voor velen een verzetsbeweging.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief