Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dag van rouw in Libanon

31 jul 06 - Door Jan van Loenen, Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Dag van rouw in Libanon

Vandaag is het een dag van rouw in Libanon. Banken en openbare gebouwen zijn gesloten en vlaggen hangen halfstok.

Libanon herdenkt de doden die zondag door het Israëlische bombardement op de stad Qana zijn gevallen.

Of het nu per ongeluk was of expres: het Israëlische bombardement op het appartementencomplex in het Zuid-Libanese Qana lijkt een omslag in het bijna drie weken oude conflict tussen Hezbollah en Israël.

Vanavond in NOVA een telefoongesprek via de satelliet met Hans Jaap Melissen, correspondent van Radio Nederland Wereldomroep in Libanon. Melissen - die uit angst voor bombardementen zelf op de grond slaapt - doet verslag van de situatie in de Libanese stad Qana. Vandaag hielp hij nog een bejaarde onder het puin vandaan.

Over de gevolgen van het drama in Qana voor het verloop van het conflict vertellen de correspondenten Ankie Rechess (vanuit Tel Aviv) en Twan Huys (vanuit New York, voor het VN-gebouw).

In de studio reageren Midden-Oosten deskundige Bertus Hendriks en generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen. Van Kappen onderzocht tien jaar geleden in opdracht van de Verenigde Naties de Israëlische beschieting van Qana waarbij tien VN-medewerkers omkwamen. De conclusie van Van Kappen was dat Israël bewust op de VN-post had geschoten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief