Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

In Nederland ongewenst, in Duitsland een ster: Johan Heesters

2 sep 06 - Door Tonko Dop en Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: In Nederland ongewenst, in Duitsland een ster: Johan Heesters

Een uitgebreid gesprek met de bijna 103-jarige operettester Johan Heesters. In Duitsland is hij nog altijd razend populair, in Berlijn is zelfs een grote tentoonstelling aan hem gewijd. Maar tot zijn verdriet is hij in Nederland ongewenst.

In zijn geboorteland zal operettezanger Johan Heesters waarschijnlijk nooit meer optreden, hoe graag hij dat ook zou willen. Maar in Duitsland, waar hij sinds jaar en dag woont, treedt de zanger nog steeds op.

In 1934 verliet Johan Heesters Nederland om in Oostenrijk en Duitsland carrière te maken. Al gauw werd hij Adolf Hitlers favoriet. Ook al bemoeide hij zich niet met politiek en bleef hij Nederlander, in Nederland heeft men het Heesters nooit vergeven dat hij in 1941 een bezoek bracht aan Dachau.

In Berlijn is op dit moment een grote tentoonstelling over het leven en het werk van Johan Heesters ('Auf den Spuren eines Phänomens'), maar het is en blijft de grootste wens van de zanger om in Nederland weer geaccepteerd en gewaardeerd te worden.

LET OP: Dit item is helaas alleen in Windows Mediaplayer te bekijken. Wanneer u het item opent, kunt u dit onder 'instellingen' (rechtsboven) aangeven. Onze excuses voor het ongemak.



 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief