Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse mariniers ook schuldig aan diefstal

9 okt 06 - Door Rudy Bouma, Petra Greeven en Windy Kester

Kijk of luister naar: Nederlandse mariniers ook schuldig aan diefstal

Nederlandse mariniers hebben zich vorige week zaterdag in Noorwegen niet alleen schuldig gemaakt aan geweldpleging maar ook aan diefstal.

NOVA toont beelden van een bewakingscamera waarop is te zien hoe ze pornoblaadjes, energydrankjes en broodjes stelen. Volgens Hans Rasmus, eigenaar van de gedupeerde nachtwinkel vlak over de grens in Finland, gaat het onmiskenbaar om Nederlandse militairen.

Ook verklaart Klement Turi, eigenaar van een discotheek in het nabijgelegen Noorse dorp Karasjok, dat de militairen die avond zijn fooienpot hebben leeggeroofd.

De diefstal ging vooraf aan een massale vechtpartij tussen zevenentwintig mariniers en discotheekgangers in Karasjok, nadat een Nederlander zou zijn afgewezen door een Noors meisje. Een ooggetuige:"Hij ging door 't lint. Trapte 'r in d'r zij en ze viel. Ze kwam even los van de grond.Toen ze weer opstond, begon de Nederlandse militair haar weer te slaan. In haar gezicht."

Inspecteur-generaal Ad van Baal heeft afgelopen vrijdag persoonlijk zijn excuses overgebracht in Karasjok. Zowel de burgemeester als slachtoffer Anita Anthie kregen een ere-penning. Anita Anthie, bij wie een tand uit haar mond werd geslagen:"Ik had er liever een paar tanden bij gekregen."

Bekijk alvast een fragment waarop de diefstal is te zien. In de studio reageert inspecteur-generaal Ad van Baal.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief